top of page

Εμμηνόπαυση : Η κατάρα ή το μυστήριο της γυναίκας


Η εμμηνόπαυση, ως ένα από τα μεγαλύτερα Μυστήρια στην πορεία της γυναίκας, είναι η «επιβράβευση» για την προσφορά της στην οικογένεια. Η πόρτα για να εισέρθει στην νέα φάση της ζωή της, στην αναδημιουργία του εαυτού της.

Τα συμπτώματα όπως, ο κακός ύπνος, οι εξάψεις, η κολπική ξηρότητα, ή τα προβλήματα μνήμης, εμφανίζονται στην φάση της εμμηνόπαυσης ως προειδοποίηση ότι ο τρόπος ζωής μας απαιτεί αλλαγή. Το καμπανάκι που μας ενημερώνει ότι έχει έρθει η ώρα να προσέξουμε λίγο παραπάνω τον εαυτό μας, το σώμα μας.

Και ξεκινάμε παρατηρώντας προσεκτικά τι μας προκαλεί εξάψεις, τα πικάντικα φαγητά, το αλκοόλ, η καφεΐνη, το άγχος, ή το ζεστό περιβάλλον. Διότι η αίτια της έξαψης, συνήθως, δεν είναι η έλλειψη κάποιας ορμόνης αλλά η ασυνείδητες πράξεις μας. Στην φάση αυτή, οι αργές και βαθιές αναπνοές είναι η πιο αποτελεσματική θεραπεία για τις εξάψεις και την νυχτερινή εφίδρωση.

Τα προβλημάτα του ύπνου προκαλούνται συνήθως από την κακή διατροφή μας όπως τα μεγάλα γεύματα, το αλκοόλ και το κάπνισμα πριν την ώρα του ύπνο. Εάν δεν θέλετε να στριφογυρίζετε ανήσυχα όλη νύχτα στο κρεβάτι, δοκιμάστε το βράδυ να πίνετε κάτι ζεστό, όπως ένα φλιτζάνι τσάι από χαμομήλι ή ένα ζεστό ποτήρι φυτικό γάλα (τίγκα είναι τα σουπερμάρκετ πια με γάλα καρύδας, ρυζιού, αμύγδαλου ή βρώμης). Αν κατά τη διάρκεια της νύχτας ξυπνήσετε και δεν μπορείτε να ξανακοιμηθείτε, σηκωθείτε από το κρεβάτι για να κάνετε κάτι χαλαρωτικό μέχρι να ξανά-νυστάξετε. Και να χρησιμοποιήτε πάντα το ήσυχο και δροσερό υπνοδωμάτιό σας μόνο για ύπνο ή για σεξ.

Όσο για την κολπική ξηρότητα, αυτή αντιμετωπίζετε με στοργικότητα και αγάπη προς τον σύντροφο μας, ο ρόλος του οποίου από πατέρας (μια και τα παιδιά έχουν φύγει πια από το σπίτι) έχει μετατραπεί σε Άντρας Έτοιμος για όλα. Η αφοσίωση στον σύζυγο κρατά την απαραίτητη υγρασία στο κόλπο και καλυτερεύει την σεξουαλική ζωή του ζευγαριού.

Η σωματική δραστηριότητα, η γυμναστική δηλαδή, είναι η λύση σε όλα μας τα προβλήματα. Και δεν χρειάζεται, ξαφνικά στα πενήντα μας, να αρχίσουμε να τρέχουμε χιλιόμετρα ολόκληρα, ένα γρήγορο περπάτημα, ή κάποιες ασκήσεις γιόγκα στο γυμναστήριο είναι ότι πρέπει για ανανέωση.

Μερικές γυναίκες όταν εισέρθουν στην φάση της εμμηνόπαυσης παραπονιούνται για προβλήματα μνήμης αλλά οι μελέτες δείχνουν ότι η φυσική εμμηνόπαυση έχει μικρή επίδραση, σχεδον καθολου, στις λειτουργίες αυτές. Παρόλα αυτά για να προστατευθείτε από την απώλεια μνήμης ή από ασθένειες του εγκεφάλου, όπως η άνοιας ή το Alzheimer δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε τη θεραπεία της ορμονικής εμμηνόπαυσης η οποία έχει επιβλαβείς παρενέργειες.

Στην εμμηνόπαυση θα πρέπει να προσέχουμε την αύξηση βάρους, το οποίο συνήθως προκαλείτε από την πτώση του μεταβολισμού πιθανόν λόγω ήπιων συμπτωμάτων κατάθλιψης.

Η καλή διατροφή, η σωματική άσκηση και ο καλός ύπνος είναι τα βασικά στοιχεία μιας υγιεινής ζωής. Επίσης, είναι απαραίτητο να αποφεύγουμε τα πολλά καθήκοντα η τις πολλές υποχρεώσεις που έχουμε συνηθίσει να υπερφορτώνουμε την καθημερινότητα μας.

Εφόσον υιοθετήσουμε υγιεινή διατροφή, πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και όσπρια αποδεδειγμένα θα μας προστατεύει από τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης και θα βελτιστοποιεί την υγεία μας.

Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη στην απορρόφηση του ασβεστίου και λίγα λεπτά εκτεθειμένες στον πρωινό Ήλιο είναι ότι καλύτερο για την ενίσχυση του. Το κάλιο βρίσκεται κυρίως στα φρούτα και τα λαχανικά, όπως τα πορτοκάλια, οι μπανάνες, το καρότο και το μπρόκολο, ενώ το μαγνήσιο θα το βρούμε στην πατάτα και στους ξηρούς καρπούς. Τα φυτό-οιστρογόνα βρίσκονται στο λιναρόσπορο στο λινέλαιο, στο τόφου, στο σουσάμι και στο σκόρδο.

Ώσπου να αποκτήσετε τις συνήθειες για ένα υγιεινό τρόπο ζωής, για τις εξάψεις και τα άλλα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, εάν επιθυμείτε άμεση λύση δοκιμάστε το βότανο black cohosh (μέλος της οικογένειας Ρανουγκουλίδων).

Να θυμόμαστε πάντα ότι η εμμηνόπαυση είναι το καμπανάκι που μας ειδοποιεί ότι έχει έρθει η ώρα για να απολαύουμε ένα ποιοτικό τρόπο ζωής.


bottom of page