top of page

Γράφεις Γραπτά Μηνύματα ή Sexting;


Ένα όμορο πρωί βρίσκω στο κινητό μου δυο περίεργα μηνύματα: «Είσαι πολύ καυτή μωρό μου!» και «Άσε με να σε γευτώ προτού πλυθείς και βγάλεις τη σεξουαλικότητα από το σώμα σου.»

Γούρλωσα τα μάτια μου και αναρωτήθηκα, τι είχε συμβεί στον αγόρι μου. Γιατί εξέφραζε τον εαυτό του μέσω γραπτών μηνυμάτων;

Κατηγόρησα την παγκοσμιοποίηση, τη νέα τεχνολογία και το διαδίκτυο που είχαν αρχίσει να μετατρέψουν τη πραγματική ζωή μου σε εικονική! Ένιωσα τρομοκρατημένη, μέχρι που άρχισα να αμφισβητώ τους φόβους μου... και τότε έτρεξα στον διαδίκτυο.

Όταν πληκτρολόγησα το ερώτημα, «γιατί οι άνθρωποι έχουν παθιαστεί με τα γραπτά μηνύματα» η λέξη Sexting γέμιζε την οθόνη του υπολογιστή. Ψάχνοντας ανακάλυψα ότι το Sexting είναι συνδυασμός των λέξεων σεξ και γραπτών μηνυμάτων, το οποίο εισχώρησε για πρώτη φορά στο συλλογικό λεξικό, τον Αύγουστο του 2012.

Οι μελέτες αναφέρουν, «Τα ζευγάρια συχνά χρησιμοποιούν το sexting για να ενισχύουν την σεξουαλική ικανοποίηση στην σχέση τους. Μέσα από τις ψηφιακές συσκευές τους ανταλλάζουν μεταξύ του σεξουαλικά μηνύματα ή γυμνές εικόνες ».

Ακούγεται σαν μια ανταλλαγή μηνυμάτων με πορνογραφικό περιεχόμενο μεταξύ εραστών το οποίο προωθείται περαιτέρω από τις εφαρμογές που είναι διαθέσιμες στα smartphone.

Παραδόξως, οι μελέτες δείχνουν ότι το 54% των ζευγαριών έχουν στείλει σέξι φωτογραφίες ή βίντεο στους συντρόφους τους, τουλάχιστον μία φορά.

Μέχρι εδώ όλα καλά. Τα πάντα ακούγονται υγιή και συναρπαστικά. Αλλά όταν έψαξα για τους κίνδυνους της υποθέσεις τα αποτελέσματα ήταν συγκλονιστικά. Φωτογραφίες με απελπισμένους νεαρούς, κορίτσια και αγόρια, να περπατούν στις αίθουσες των δικαστηρίων κάλυψαν την οθόνη του υπολογιστή.

Πίσω από την αποστολή ή τη λήψη των γραπτών μηνυμάτων με σεξουαλικό περιεχόμενο κρύβονται πολλαπλοί κίνδυνοι που συχνά οι έφηβοι τα αγνοούν.

Παρά το γεγονός ότι, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης απαγορεύουν το sexting στους ανήλικους, λόγω των νόμων της παιδικής πορνογραφίας, οι έφηβοι δεν ανησυχούν για τους νομικούς κινδύνους όσο για το ό, τι οι γονείς τους μπορεί να μάθουν για τη συμμετοχή τους στο sexting.

Οι ερευνητές της Αμερικανικής Ένωσης Γυναικών φανερώνουν ότι το sexting μπορεί να κατάληξη ως μορφή σεξουαλικής παρενόχλησης. Οι έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε μαθητές σχολείου ανέδειξαν ότι άνω το 80% των εφήβων ανέφεραν ότι ήταν στόχοι της σεξουαλικής παρενόχλησης.

Αναλύοντας τις sexting συμπεριφορές στους ενήλικες, διαπιστώθηκε ότι οι άνδρες επιδεικνύουν σεξουαλικές φωτογραφίες της φιλενάδας τους στους φίλους τους. Ωσότου ο μεγαλύτερος κίνδυνος του sexting είναι ο εκβιασμός από τον πρώην σύντροφο να απειλεί ότι θα κοινοποιήσει τις φωτογραφίες με σεξουαλικό περιεχόμενο της πρώην φιλενάδας του.

Παρακάτω καταθέτω μερικές δικάστηκες υποθέσεις που σχετίζονται με το θέμα μας.

  • Η ομάδα Μπέιζμπολ ενός σχολείου έχασε τα πλέι-οφ λόγω «Sexting». Ο προπονητής λυκείου σε προάστιο του Σικάγου δήλωσε ότι, «δεν υπήρχαν αρκετοί παίκτες για το παιχνίδι,» δεδομένου ότι είχαν τιμωρηθεί γιατί είχαν ανταλλάξει «ακατάλληλες» θηλυκές φωτογραφίες συμμαθητριών τους.

  • Μητέρα συλλαμβάνεται διότι, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, βοήθησε την 13-άχρονη κόρη της να βγάλει γυμνές φωτογραφίες. Η έφηβος, είπε στον ντετέκτιβ ότι ο φίλος της, ο οποίος ζει σε άλλη πόλη της έστειλε μια συσκευή κινητού τηλέφωνου ζητώντας της να του στείλει γυμνές φωτογραφίες της. Η κοπέλα δεν γνώρισε την λειτουργιά του κινητού τηλέφωνου, έτσι η 35άχρονη μητέρα της, την βοήθησε να βγάλει τρεις γυμνές φωτογραφίες τις οποίες στη συνέχεια η έφηβη της έστειλε στον φίλο της.

  • Οι αρχές συνέλαβαν κοινωνικό σύμβουλο του λυκείου για Sexting με φοιτητή. Οι γονείς του αγοριού βρήκαν την αλληλογραφία τους, η οποία περιελάμβανε περισσότερα από 20 γυμνές φωτογραφίες της σύμβουλου.

Πρακτικά, οι τεράστιοι κίνδυνοι δεν φαίνονται αρκετοί για να αποτρέψουν το sexting το οποίο τα τελευταία χρόνια, με τη βοήθεια πολλών εφαρμογών, έχει επεκταθεί δραματικά.

Ο κόσμος αγαπά το sexting, το βρίσκει σύγχρονο και ήσυχο διότι βοηθά την σεξουαλική ικανοποιήσει και δεν απαιτεί άμεση απάντηση ή συναισθήματα.

Την επόμενη φορά, όταν θα είστε σε δημόσιους χώρους, στους δρόμους, σε εμπορικό κέντρο, λεωφορείο ή τρένο, παρατηρήστε τους ανθρώπους γύρω σας. Οι περισσότεροι, θα είναι απασχολημένοι γράφοντας μηνύματα και τότε είναι η ώρα να αναρωτιέστε για το sexting.

Σαφώς και οι δυνατότητες που μας παραχωρεί η επιστήμη ή η φύση είναι προς οφέλους μας, όμως θα πρέπει πάντα να θυμόμαστε ότι η κατάχρηση τους καταλήγει εναντίον μας.

bottom of page